Tipuri de baterii auto

Bateriile auto reprezintă sursa de energie necesară pentru pornirea motorului. Acestea pot fi foarte diferite, în funcție de producători, iată de ce, trebuie alese cu mare atenție. Iată care sunt principalele tipuri de baterii:

  1. Pe bază de antimoniu. Plăcile de plumb conțin aproximativ 5% antimoniu. Acest lucru accelerează procesul de electroliză, ceea ce duce la evaporarea rapidă a apei. Proprietarul mașinii trebuie să completeze în mod regulat cu apă distilată. Acum, astfel de baterii sunt rar folosite, deoarece au apărut versiuni mai practice.
  2. Cu antimoniu scăzut. Datorită reducerii cantității de antimoniu din compoziție, nivelul de evaporare și viteza de auto descărcare sunt mai scăzute. Acest tip de baterie este mai ușor de întreținut și nu are cerințe speciale pentru sistemul electric al mașinii. Chiar și în cazul căderilor de tensiune, bateriile nu își pierd caracteristicile.
  3. Calciu. În loc de antimoniu, în plăci se folosește calciu. Pe eticheta acestuia este indicat cu simbolul „Ca / Ca”. Evaporarea în astfel de baterii este redusă la minimum, astfel încât nu este nevoie să fie întreținute în vreun fel. Nivelul de auto descărcare este semnificativ redus în comparație cu tipurile de baterii descrise mai sus. Mai mult de atât, acestea pot fi depozitate pe termen lung.
  4. Hibrid. Plăcile pozitive sunt făcute pe bază de antimoniu, cele negative - de calciu. Acestea sunt desemnate cu simbolul „Ca+”. Datorită acestei combinații, a fost posibilă obținerea unei rezistențe mult mai mare la supraîncărcare și supradescarcare. Cu toate acestea, proprietarul mașinii va trebui să monitorizeze nivelul electroliților și să adauge ocazional apă.
  5. Gel. Electrolitul sub forma asemănătoare cu textura unui gel reduce riscul de scurgere. Substanța activă se prinde mai bine de plăcile electrozilor, ceea ce face ca aceste baterii să nu fie afectate de zdruncinări. Acestea își mențin nivelul curentului pe toată durata funcționării, iar în caz de supradescarcare, se restabilesc cu ușurință.
  6. Alcalin. Acest tip include baterii nichel-fier și nichel-cadmiu. Pot furniza curent electric pentru mai mult timp și sunt rezistente la supradescărcare. Acestea produc mai puțină tensiune și nu sunt absolut deloc afectate de temperaturi sub zero.
  7. Litiu-ion. Aceste baterii sunt în mod constant îmbunătățite, în fabricarea acestora fiind utilizate diferite tehnologii. O celulă poate furniza 4V, în timp ce la bateriile obișnuite furnizează doar 2V.

Producătorii îmbunătățesc și dezvoltă în mod constant și bateriile cu litiu-polimer și litiu-fero-fosfat. Acestea sunt mai ecologice, conțin mai puține substanțe toxice și sunt mai ușor de utilizat. Chiar dacă indică un grad ridicat de siguranță și putere, astfel de baterii nu sunt încă perfecte.

Principalele caracteristici ale unei baterii auto

Prețurile pentru bateriile auto depind în primul rând de model, întrucât caracteristicile și durata de viață ale acestora sunt determinate de materialele utilizate la fabricare.

  1. Dimensiune. Principalele dimensiuni sunt cele europene și asiatice. Înainte să cumpărați o baterie nouă pentru automobil, căutați informații despre bateria veche sau în instrucțiunile de utilizare ale mașinii. Nu puteți cumpăra o baterie „la ochi”, deoarece există șanse mari să faceți o greșeală.
  2. Mod de instalare. Aceste pot fi pentru partea de sus sau cea de jos. Prima arată ca o farfurie mare, a doua are câțiva clești.
  3. Tehnologie. Urmați recomandările producătorului, țineți cont de instrucțiunile indicate. Dacă este necesar, puteți cumpăra o versiune mai modernă, dar înlocuirea gelului cu antimoniu, de exemplu, nu va funcționa.
  4. Curentul de pornire. Acest indicator ar trebui să aibă o anumită rezervă pentru a asigura o pornire fiabilă în sezonul rece. Trebuie să țineți cont de câți amperi avea bateria anterioară și să începeți de la această cifră.
  5. Capacitate. Sunt permise mici abateri de la parametrul specificat, dar nu mai mult de +20%, -10%. Vă recomandăm să nu depășească indicatorii necesari pentru a evita supraîncărcarea și supradescărcarea.
  6. Polaritatea. Bateriile pot avea două tipuri de poli. În cele mai multe cazuri, acest detaliu nu este esențial, întrucât puteți conecta firele în orice mod. Însă dacă spațiul e prea mic sau firele prea scurte, puteți întâmpina dificultăți.
  7. Greutate. O baterie bună are aproximativ 2-3 kg pentru fiecare 10 mAh. Fiecare producător încearcă să fabrice dispozitive din ce în ce mai ușoare, dar nu există progrese semnificative la acest capitol.

Bateriile le puteți cumpăra online, dar țineți cont de parametrii indicați pe bateria veche și în instrucțiunile automobilului. Pentru motor diesel, modelele cu un nivel înalt de curent vor fi mai potrivite. Pentru motoarele pe benzină, vă puteți descurca cu cele obișnuite.

Odată ce a fost achiziționată, bateria trebuie pregătită pentru utilizare: încărcați-o într-un mod lent.

Cum să alegeți bateria potrivită pentru automobil?

Cu toții ne dorim ca funcționarea mașinii noastre să fie economică și profitabilă, lucru imposibil în cazul în care este nevoie să înlocuiești frecvent piesele. O baterie standard poate fi utilizată 2-3 ani, dar dacă este folosită incorect, durata de viață acesteia scade.

Luați în considerare următoarele puncte:

  • Nu cumpărați baterii cu o capacitate cu peste 20% de cea recomandată;
  • Capacitatea și dimensiunile bateriei sunt strâns legate una de alta - acestea reprezintă o garanție a conformității cu indicatorii declarați;
  • Nu cumpărați un dispozitiv foarte ieftin - riscați să vă alegeți cu un produs de calitate foarte scăzută;
  • Deplasările scurte și utilizarea frecventă a demarorului scurtează durata de viață a bateriilor;
  • O baterie nouă necesită a fi încărcată la curent slab, timp de 2-3 ore;
  • Nu lăsați bateria să se descarce complet;
  • Terminalele trebuie curățate în mod regulat de oxizi;
  • Nu utilizați o baterie deformată sau care picură;
  • Electrolitul este periculos, evitați să între în contact cu pielea;

Veți înțelege că este timpul să înlocuiți bateria atunci când veți simți mirosuri necaracteristice, când veți observa dungi sau umflături pe suprafața acesteia. Faptul că se încălzește rapid este și acesta un semn al unei defecțiuni. În astfel de situații, nu riscați să porniți mașina. Dacă apar dungi, în cele mai multe cazuri este suficient să ștergeți lichidul și să strângeți capacul mai strâns. În restul cazurilor, este necesară înlocuirea imediată a bateriei.

Alegeți o baterie auto de pe 999.md

Pe 999.md veți găsi baterii auto atât de la vânzători privați, cât și de la mari magazine din țară. Portalul 999.md are avantaje atât pentru cumpărători, cât și pentru vânzători:

  • publicarea gratuită a anunțurilor;
  • posibilitatea de a gestiona promovarea și vizibilitatea anunțurilor;
  • chat pentru comunicare directă între vânzător și client;
  • căutare avansată în funcție de caracteristici.

999.md vă pune la dispoziție baterii auto atât noi, cât și la mâna a doua. Puteți căuta produsul de care aveți nevoie folosind filtrele. Cumpărăturile pe 999.md sunt simple și convenabile!