Cum alegi o motocicletă second hand?

7 июн 2024
2 069

O plimbare cu motocicleta înseamnă adrenalină, libertate și emoții puternice. Însă o motocicletă nouă înseamnă „o avere”. Bine că mereu există oportunitatea de a procura un moto second hand pe 999. Dar ca să nu regreți de achiziție, urmează sfaturile de mai jos:


De care motocicletă dorești?

Primul lucru pe care trebuie să-l alegi e tipul motocicletei. Aici pot apărea probleme, căci pe 999 sunt peste 20 de tipuri de motociclete. Pe canalul nostru de Telegram am început să le explicăm pe rând, fiecare ce înseamnă, astfel poți intra și să te informezi.
O altă cale e să te gândești la scop. Dacă vrei să mergi prin off-road - vei alege un Enduro sau Motocross. O Yamaha TTR sau un Suzuki RMZ ar fi niște comori în acest sens. 

Dacă vrei să nu stai în ambuteiaje - vei lua un Scooter de tipul Wolf Motors - ieftin și ușor de întreținut. 

Iar dacă vrei să fii cel mai tare din parcare - un Sport bike e varianta ta. Un Kawasaki Ninja sau o Honda CBR e doar începutul. Gândește foarte bine când și unde te vei plimba cu motocicleta și-ți va fi mult mai ușor să o alegi pe cea potrivită.

Puterea motorului

De multe ori, capacitatea cilindrică este subestimată - se crede că nu-i chiar așa necesară în alegerea unei motociclete. Nimic mai greșit! Înainte de achiziționare trebuie să avem măcar o idee generală despre ce este capacitatea cilindrică și cum afectează ea mersul motocicletei. 

În timp ce capacitatea cilindrică a automobilelor pornește, de regulă, de la 900cc, la motociclete aceasta poate varia de la 50 cc pentru mopede până la 2500 cc în cazul în care vorbim despre un Triumph Rocket. Apropo, poți găsi unul pe 999. 

Cu cât mai mulți cc(centimetri cubi) are motocicleta, cu atât devine mai puternică și rapidă. Dacă ești începător, nu căuta motociclete mai puternice de 600 cc. Mai 

întâi obișnuiește-te cu motoarele mai mici — 300 - 400 cc, după care poți alege ceva mai puternic. 

Spre exemplu poți alege un Viper, care te va costa până la 2000 de euro și cu el te vei obișnui să conduci o motocicletă. Singura lor problemă e lipsa de fiabilitate. 

Însă dacă ai un buget ceva mai mare, poți opta pentru o Yamaha din seria MAX pentru care te poți încadra și în 3-4 mii de euro. Iar puterea acesteia se va limita la 300-450 cc.

Ce trebuie să verifici înainte de procurare?

Actele

E valabil pentru toate mijloacele de transport. Verifică actele ca să te asiguri că motocicleta e înmatriculată și că stăpânul motocicletei e prezent la vânzare. În cazul în care cumperi un Enduro să nu te mire că acesta nu are numere de înmatriculare. Multe motociclete de tip Motocross pot fi conduse doar în teren, nu și pe drumuri naționale, de aceea, le lipsesc plăcuțele.

Starea generală a motocicletei

Deseori, cu ochiul liber poți observa îndoituri, care pot însemna accidente. Urmele unor reparații în grabă tot sar în ochi. Pune cât mai multe întrebări despre fiecare piesă care îți trezește dubii, și fii atent la reacțiile vânzătorului.

Motorul

Motorul trebuie să pornească ușor, să lucreze lin, fără zgomote de prisos. La fel, acesta nu trebuie să aibă urme de ulei, sau antigel. Nu te teme să-ți murdărești mâinile, verifică fiecare loc de fixare și asigură-te că nu curge nimic.

Sistemul electric

Aprinde neapărat farurile și toate semnalizatoarele să vezi dacă funcționează așa cum trebuie. În așa fel afli atât dacă lucrează sistemul electric, cât și care e starea acumulatorului. Dacă becurile nu ard foarte puternic, probabil în timpul apropiat vei schimba și acumulatorul motocicletei.

Regula de aur

Tre’ să faci o plimbare! Asta-i numaidecât. Trebuie să vezi cum te simți pe cele 2 roți pe care dorești să le achiziționezi. Motocicleta e despre senzație, din această cauză e necesar să te plimbi măcar 15 minute ca să observi cum schimbă cutia, cum accelerează și cum te simți tu cu ghidonul în mână.

Acum pe scurt: Intră pe 999, alege tipul și puterea motocicletei tale, eventual alege și un brand, dacă ai unul de vis. Apoi verifică motociclete pe loc - de la acte, până la cum lucrează farurile. Fă o plimbare scurtă și dacă ești satisfăcut, cumpăra fără ezitări viitoarea ta prietenă pe 2 roți!