999 Logo
Moldova
× Închide
  • Moldova
  • Transnistria
  • Chișinău mun.
  • Bălți mun.
  • Tiraspol mun.

astăzi 0 anunţuri

Ghid complet: Schimbarea anvelopelor pentru iarnă

21 Oct 12:0644

Există așa o părere – „Dacă nu ninge, nu am nevoie de anvelope de iarnă!” Total greșit! Anvelopele de iarnă nu există doar pentru zăpadă. Acestea sunt proiectate să reziste și la temperaturi scăzute. Chiar și fără omăt, dacă afară sunt 5°C, cauciucul anvelopelor de vară se întărește, reducând aderența pe șosea, iar cele de iarnă rămân moi și se lipesc de drum, oferind siguranță și confort. 


Așadar, nu risca, nu aștepta ninsoarea, schimbă anvelopele la timp!

Când schimbăm anvelopele de iarnă?

Privește termometrul. Odată ce temperaturile scad sub 7°C, este timpul să schimbi anvelopele de vară pe cele de iarnă. Chiar dacă afară e soare, drumurile par uscate, mergi numai pe șosea, nu contează — pentru siguranța ta și a pasagerilor tăi e necesar să renunți la cauciucurile de vară și să montezi anvelope pentru sezon rece.

De iarnă sau All Season?

Cea mai bună soluție este să ai două seturi de anvelope: unul pentru vară și altul pentru iarnă. Anvelopele All Season pot părea o opțiune mai accesibilă, dar de fapt acestea se uzează mai repede, pentru că sunt purtate anul întreg, fiind supuse schimbului puternic de temperatură. La fel, acestea nu vor fi niciodată mai eficiente decât anvelopele de iarnă, dacă ne referim la drumuri înzăpezite sau cu gheață. Cu toate acestea, dacă conduci mașina doar în oraș, sau pe drumurile curățate de omăt, All Season ar putea fi potrivite, însă pentru o siguranță deplină, anvelopele de iarnă sunt alegerea optimă.

Noi sau uzate?

Cu siguranță anvelopele noi sunt cea mai bună opțiune. Totuși, în rândul șoferilor deseori apare ideea: „De ce să cumpăr anvelope noi de la un brand necunoscut, când pot lua anvelope uzate de la un brand iconic, precum Michelin?” Această afirmație este valabilă doar în cazul în care anvelopele nu sunt prea uzate sau vechi. 

Nu cumpăra niciodată anvelope care au mai mult de 8 ani, indiferent de starea lor. Dacă alegi să cumperi anvelope de mâna a doua ia cu tine o riglă și asigură-te că adâncimea benzii de rulare e minim 5 mm. Verifică să nu aibă găuri, bolfe sau urme de reșapare. 

Un sfat, ca să nu te complici, achiziționează o pereche de anvelope noi - acestea te vor sluji minim 5 anișori. Pe 999.md găsești atât cauciucuri noi, cât și de mâna a doua — asigură-te și alege varianta optimă pentru mașina ta!

Mai late sau mai înguste?

Fiecare automobil la uzină e proiectat astfel, ca să accepte cât mai multe dimensiuni posibile pentru jante și anvelope. Aceste informații le găsești în manualul mașinii, pe etichetele de pe uși, rezervor sau pe Internet. Pentru iarnă, se recomandă anvelopele mai înguste, deoarece reduc riscul de derapaj pe gheață. Dacă ai opțiuni precum R17 215/50, R16 205/55 și R16 195/60, pentru iarnă alege 195/60.

De „brand” sau nu contează?

Michelin, Goodyear, Bridgestone, Pirelli – cred că te-ai întrebat de ce aceste anvelope sunt mai scumpe. Când alegi branduri renumite, plătești nu doar pentru siguranță. Achiți pentru confort, tehnologii moderne și materiale ecologice. Anvelopele de brand sunt mai durabile, de cele mai multe ori și silențioase, și totodată oferă o aderență perfectă. 

Asta, însă, nu înseamnă că anvelopele de iarnă mai ieftine nu sunt sigure. Acestea nu vor întâmpina probleme în zăpadă sau pe gheață. Totodată diferența de preț se poate răsfrânge asupra calității materialelor și confortului pasagerilor. Totuși, indiferent de brandul pe care îl alegi, informează-te bine înainte de a cumpăra. Caută recenzii, compară produsele, analizează condițiile de drum și achiziționează în funcție de bugetul tău!.

Și reține - cel mai mare asortiment de anvelope de iarnă atât noi, cât și uzate îl găsești pe 999. Explorează selecția completă de anvelope și pregătește-te pentru iarnă, cât încă nu s-au format rânduri la vulcanizare!