999 Logo
Moldova
× Închide
  • Moldova
  • Transnistria
  • Chișinău mun.
  • Bălți mun.
  • Tiraspol mun.

astăzi 0 anunţuri

C O N T E S T A Ț I I

10 Noi 11:15298

Instituția abilitată în Republica Moldova cu dreptul de a soluționa contestațiile în sistemul de achiziții publice, formulate în cadrul procedurilor de achiziție publică, este Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC). Organizarea și funcționarea ei sunt prevăzute în Legea nr.131/2015 privind achizițile publice, Capitolul X ”Soluționarea litigiilor și răspunderea juridică”.

Orice operator economic care are sau a avut un interes în obținerea unui contract de achiziție publică și care consideră că în cadrul procedurilor de achiziţie publică un act al autorităţii contractante a vătămat un drept al său recunoscut de lege, în urma cărui fapt a suportat sau poate suporta prejudicii, este în drept să conteste actul respectiv în modul stabilit de prezenta lege (art. 82 alin. (1) al Legii 131/2015).

În cadrul unei proceduri de achiziție publică, care începe din data publicării documentelor (documentația de atribuire) și se termină cu semnarea contractului, sunt 2 perioade în care pot fi depuse contestații. Ele pot fi depuse on-line https://www.ansc.md/ro/content/depunere-contestatii la:

1. DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE.

Potențialii ofertanți/candidați pot depune contestație la documentația de atribuire în Perioada de clarificări /actualizări, care începe la data publicării documentelor în mod electronic și se termină la Depunerea ofertelor.

Potrivit art. 83 alin. (2) al Legii prenotate ”Depunerea contestaţiei care se referă la acte ale autorităţii contractante care sînt emise sau au loc înainte de deschiderea ofertelor se efectuează cu respectarea termenelor prevăzute la alin. (1) din prezentul articol, însă nu mai tîrziu de data-limită de depunere a ofertelor stabilită de către autoritatea contractantă, și cu respectarea prevederilor art. 35.”

Documentația de atribuire cuprinde cerinţele, criteriile, regulile şi alte informaţii necesare pentru a asigura operatorilor economici o informare completă, corectă şi explicită cu privire la cerinţele sau elementele achiziţiei, obiectul contractului şi modul de desfăşurare a procedurii de atribuire, inclusiv specificaţiile tehnice ori documentul descriptiv, condiţiile contractuale propuse, formatele de prezentare a documentelor de către ofertanţi/candidaţi, informaţiile privind obligaţiile generale aplicabile.

Autoritatea contractantă (AC) publică următoarele documente care fac parte din documentația de atribuire: Anunț de participare, Documentația standard, Anexe, Caiet de sarcini, Declarații, Contract-model). Operatorii economici pot contesta:

• cerinţele cu privire la experienţa similară, criterii de calificare, specificaţii tehnice;

• criteriile de atribuire şi factori de evaluare fără algoritm de calcul, cu algoritm de calcul netransparent sau subiectiv;

• menţionarea în cadrul documentaţiei de atribuire a unor denumiri de tehnologii, produse, mărci, producători, fără a se utiliza sintagma „sau echivalent”;

• lipsa unui răspuns clar, complet şi fără ambiguităţi din partea AC, la solicitările de clarificări vizând prevederile documentației de atribuire;

• forma de constituire a garanţiei de participare;

• impunerea de clauze contractuale inechitabile sau excesive;

• nedivizarea achiziţiei pe loturi;

• altele.

TERMENELE DE DEPUNERE a contestației. În cazul în care contestaţia se referă la documente publicate în mod electronic, data luării la cunoştinţă se consideră data publicării acestora, cu respectarea prevederilor art. 35 al Legii.

2. REZULTATUL PROCEDURII.

Contestația poate fi depusă după primirea Notificării/Înștiințării de la Autoritatea contractantă privind rezultatele procedurii în care sunt indicați candidații desemnați câștigători /învingători sau cei care au fost descalificați și motivele care au stat la baza deciziei luate. Ofertanții pot contesta:

• respingerea ofertei contestatorului ca neadecvată, neconformă, sau inacceptabilă;

• preţul neobişnuit de scăzut al ofertelor altor participanţi la procedura de atribuire;

• documentele de calificare depuse de alţi ofertanţi participanţi, sau modul de punctare /evaluare a acestora de către autoritatea contractantă;

• faptul că, în adresa de comunicare a rezultatului procedurii, autoritatea contractantă nu a precizat motivele de respingere a ofertei;

• respingerea ofertei fără ca autoritatea contractantă să solicite clarificări referitoare la propunerea tehnică/ preţul ofertat, sau aprecierea incorectă a răspunsurilor la clarificări;

• anularea fără temei legal a procedurii de atribuire de către autoritatea contractantă;

• altele.

TERMENELE DE DEPUNERE a contestației după comunicarea rezultatelor, potrivit art.83 alin (1) al Legii menționate sunt:

a) 10 zile începând cu ziua următoare luării la cunoştinţă, în condiţiile prezentei legi, a unui act al autorităţii contractante considerat nelegal, în cazul în care valoarea estimată a contractului care urmează să fie atribuit este egală cu sau mai mare decât 2 300 000 de lei fără TVA pentru contractele de achiziții publice de bunuri și servicii și 90 000 000 de lei fără TVA pentru contractele de achiziții publice de lucrări;

b) 5 zile începând cu ziua următoare luării la cunoştinţă, în condiţiile prezentei legi, a unui act al autorităţii contractante considerat ilegal, în cazul în care valoarea estimată a contractului care urmează să fi e atribuit este mai mică decât 2 300 000 de lei fără TVA pentru contractele de achiziții publice de bunuri și servicii și 90 000 000 de lei fără TVA pentru contractele de achiziții publice de lucrări.15).

N.B.: Când este indicat doar cuvântul ”zile” fără a fi specificate calendaristice sau lucrătoare, atunci să țineți cont că ele sunt calendaristice, aceasta este prevăzut în art.1 al Legii 131/2015: ”zile – zile calendaristice, cu excepția cazurilor în care se prevede expres că sînt zile lucrătoare.”

Soluționarea contestațiilor privind atribuirea Contractelor de Achiziții Sectoriale se realizează conform cap. X din Legea nr. 131/2015 privind achizițiile publice. (art.87 alin. (2) al Legii 74/2022 privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale).


TERMENUL DE SOLUȚIONARE, potrivit art.85 alin (17) al Legii, în fond a contestației este de 20 de zile lucrătoare de la data primirii contestaţiei. În cazuri temeinic justificate, termenul de soluţionare a contestaţiei poate fi prelungit o singură dată cu 10 zile. În vederea soluționării contestației, ANSC are dreptul:

- de a solicita lămuriri părților;

- de a administra probe;

- de a solicita orice alte date/documente în măsura în care acestea sunt relevante în raport cu obiectul contestaţiei;

- de a solicita orice date necesare pentru soluţionarea contestaţiei de la alte persoane fizice sau juridice, acestea având obligaţia de a le prezenta în termenul solicitat;

- de a desemna un expert independent pentru lămurirea unor aspecte de natură tehnică sau financiară.

Corespondenţa ce ţine de procedura de soluţionare a contestaţiei se realizează doar în scris.

La orice etapă în cursul soluționării contestației, contestatarul are dreptul de a renunța la contestația depusă.

AC nu are dreptul de a încheia contractul de achiziţii publice până la emiterea unei decizii finale a ANSC pe marginea contestaţiei. Contractul de achiziţii publice încheiat cu nerespectarea deciziei Agenţiei Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor este lovit de nulitate absolută.

De asemenea, contractele de achiziții publice care intră în sfera de aplicare a Legii 131/2015 pot fi încheiate numai după împlinirea termenelor de aşteptare de depunere a contestațiilor indicate mai sus (10 zile și 5 zile). În caz contrar vor fi lovite de nulitate.

PERSOANELE NEREZIDENTE pot participa și depune oferte la procedurile de achiziții publice, fiindcă anunțul de intenție este publicat si în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, potrivit art.28 alin. (2) al Legii 131/2015. În cazul depunerii unei CONTESTAȚII de către un candidat/ofertant nerezident se va face trimitere la DIRECTIVA 2007/66/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 11 decembrie 2007 de modificare a Directivelor 89/665/CEE și 92/13/CEE ale Consiliului în ceea ce privește ameliorarea eficacității căilor de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziții publice.