Funcționarea impecabilă a oricărui motor necesită o cantitate suficientă de lubrifiant pe toate suprafețele supuse frecării. Dacă supliniți și schimbați uleiurile în timp util, durata de viață a motorului va fi maximă. Când vine vorba de achiziționarea uleiurilor pentru motor, vă recomandăm să nu economisiți, deoarece alegerea unui ulei ieftin vă poate costa o avere: reparații costisitoare sau chiar înlocuirea completă a motorului.

Cum funcționează uleiul de motor

Rolul principal al uleiurilor pentru motor este de a crea o peliculă subțire pe suprafața pieselor în mișcare, astfel, încât la frecare, aceasta să protejeze și să încetinească procesul de uzură. De asemenea, compoziția chimică a uleiului îndeplinește și alte sarcini:

  • crește randamentul motorului prin reducerea pierderilor de energie pentru a depăși forța de frecare;
  • protejează componentele metalice de coroziune;
  • răcește piesele și reduce riscul de deteriorare termică;
  • îndepărtează așchii de metal, funingine și alți contaminanți din zona de contact a suprafețelor;
  • neutralizează compușii activi chimic formați în timpul arderii combustibilului.

Utilizarea uleiului de motor are un efect benefic asupra stării și performanței motorului și permite proprietarului mașinii să fie sigur la drum.

Ulei de motor: clasificare și caracteristici de aplicare

Pe site-ul de anunțuri 999.md există sute de oferte de ulei de motor în Chișinău, Bălți și alte orașe din țară. Pentru a face alegerea corectă, trebuie să cunoașteți principalele tipuri de uleiuri și proprietățile de bază ale acestora. În funcție de baza și metoda de producție, se disting mai multe tipuri principale:

  1. Cu bază minerală. Acest tip de ulei are la bază produse petroliere brute. În ceea ce privește performanța, sunt inferioare omologilor sintetici și semisintetici și sunt relativ ieftine. Se recomandă folosirea acestora pentru mașinile mai vechi de 10 ani, precum și pentru mașinile de producție internă. Datorită dezvoltării accelerate, uleiurile pe bază de minerale trebuie înlocuite la fiecare 7000-10000 de kilometri.
  2. Cu bază semi sintetică. Au o compoziție combinată: până la 50–70% ulei mineral și până la 30–50% sintetic. În ceea ce privește proprietățile, astfel de lubrifianți ocupă o poziție intermediară: sunt mai buni decât cei minerali, dar inferioare față de omologii sintetici.
  3. Cu bază sintetică. Compoziția chimică îmbunătățită, tehnologie specială de tratament termic și prezența aditivilor speciali, fac ca acest tip de ulei să fie unul dintre cele mai bune. Uleiurile de acest tip tolerează mai bine schimbările de temperatură, sunt produse lent și formează o peliculă stabilă și densă pe suprafețe. În ciuda avantajelor, materialele sintetice au anumite limitări în utilizare. Nu este recomandată utilizarea unui astfel de ulei pentru un motor de tip piston rotativ, precum și în perioada de rodare, în caz de scădere a elasticității garniturii tijei supapelor și a garniturilor de ulei sau după o revizie majoră.
  4. Ulei de hidrocracare. Tehnologia de hidrocracare face posibilă obținerea de lubrifianți de înaltă calitate, din materii prime minerale. În timpul reacției hidrocatalitice, structura moleculară a produselor petroliere naturale se modifică, iar compoziția dobândește proprietățile caracteristice sinteticelor. Datorită utilizării unei baze minerale, produsele de hidrocracare sunt relativ ieftine.
  5. Cu proprietăți de curățare. Dacă nu există nicio problemă tehnică în funcționarea mașinii, motorul rămâne curat fără nicio intervenție suplimentară. Dar există cazuri când este recomandat să folosiți soluții speciale pentru curățare. Utilizarea acestora este potrivită atunci când au fost folosite uleiuri de calitate îndoielnică, atunci au fost folosite uleiuri de la diferiți producători, diferite tipuri de ulei, după lucrări de reparație etc. În aceste cazuri, uleiurile de curățare ajută la spălarea suprafețelor.

Ce cerințe trebuie să îndeplinească uleiurile de motor?

Eficacitatea foliei de protecție care se formează pe suprafețele de frecare ale motorului este influențată de diverși factori:

  • Fluctuațiile de temperatură;
  • procese termice și chimice tranzitorii;
  • formarea de așchii de metal, funingine și alte rămășițe după ardere;
  • modificarea proprietăților materialelor care sunt sensibile la componentele incluse în uleiurile de motor.

În baza acestor condiții, uleiurile ar trebui să îndeplinească anumite condiții:

  1. Păstrarea proprietăților fizice și chimice originale sub influență termică și în condiții de fluctuații de temperatură;
  2. Formarea unei folii protective care poate rezista eficient la frecare și poate reduce intensitatea uzurii suprafeței;
  3. Cantitate scăzută de spumă;
  4. Rezistență la un mediu agresiv chimic, rezistență la coroziune;
  5. Formarea unor cantități minime de deșeuri;
  6. Neutralitate chimică în ceea ce privește materialele din care sunt fabricate garniturile și alte componente nemetalice.

Pe lângă aceste caracteristici ale uleiului de motor, ar trebui luate în considerare și o serie de alte criterii.

Cum să alegi uleiul de motor

Gama de uleiuri pentru motor este largă, iar șoferii deseori întâmpină dificultăți la alegerea celui care se potrivește mai bine. Este important să nu faceți o greșeală care va avea consecințe negative pentru motor. În primul rând, evitați să cumpărați ulei de motor ieftin. Ca și în cazul altor produse chimice auto, prețul este determinat, în mare măsură, de calitatea acestora. Îndreptați-vă atenția către produsele brandurilor cunoscute.

Atunci când alegeți un ulei, este, de asemenea, necesar să luați în considerare și aceste detalii:

  • pentru sezonul rece este mai bine să folosiți compuși cu vâscozitate scăzută, pentru sezonul cald - mai vâscoși;
  • cu cât este mai uzat motorul, cu atât ar trebui să fie mai mare vâscozitatea uleiului;
  • pentru motoarele turbo, merită să alegeți uleiuri vâscoase, deoarece în timpul mișcării, motoarele acestor autovehicule devin foarte fierbinți și chiar și lubrifianții relativ vâscoși se lichefiază.
  • o alegere bună pentru motoarele turbo ar fi următoarele marcaje: OW-40, 5W-50, 10W-405W-40;
  • materialele vâscoase sunt, de asemenea, mai potrivite pentru vehiculele mai vechi, deoarece acestea sunt dotate cu motoare care au canale pentru ulei mai largi.

Beneficiile achiziționării uleiurilor de motor de pe site-ul 999.md

Site-ul conține anunțuri nu numai de la vânzători privați, ci și de la companii care oferă întreaga gamă de produse chimice pentru automobile. Datorită unui număr mare de oferte, puteți cumpăra ulei de motor în Moldova, la cel mai bun preț.

Puteți plasa o comandă pe site simplu și rapid, este suficient sa alegeți produsul care vă interesează, să contactați vânzătorul telefonic sau folosind chat-ul de pe site. După ce ați discutat cu vânzătorul toate detaliile, stabiliți locul de întâlnire sau modul de livrare. Cumpărăturile pe 999 sunt convenabile, profitabile și sigure!