Aproximativ 61% dintre moldoveni au încredere în opinia colegilor și a prietenilor atunci când își caută un loc de muncă

19 мая 2022
832

În ciuda faptului că în Moldova este dezvoltat sistemul de căutare a unui loc de muncă și a candidaților, ca și în alte țări, 61% dintre moldoveni consideră încă una dintre cele mai eficiente modalități de a obține un loc de muncă este cea prin intermediul cunoscuților.

Persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă, află despre locuri vacante din mai multe surse, 38% sunt rețelele de socializare și site-urile locale destinate posturilor de muncă. Nu este vorba doar de anchete sociale publice, ci și de un studiu privat realizat de 999.md.


Potrivit persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, găsirea unui loc de muncă prin intermediul cunoscuților economisește timp și în majoritatea cazurilor oferă un rezultat garantat al angajării. Mulți respondenți au recunoscut că încep să caute un nou loc de muncă încă fiind angajați la jobul actual.

În același timp, specialiștii în resurse umane, atunci când caută specialiști cu calificare scăzută și de nivel mediu, au mai multă încredere în site-urile destinate locurilor de muncă. Specialiști din IT, digital și top management sunt căutați cu ajutorul headhunting-ului prin rețelele sociale, propriile baze de date de talente.

Majoritatea respondenților au fost de acord că în timpul căutării sunt interesați de condițiile din companie, iar în 84% din cazuri, solicitanții sunt îngrijorați de problema salariului și de posibilitatea creșterii acestuia, a indemnizațiilor medicale și de transport. La rândul lor, recrutorii se confruntă cu o lipsă de cultură a răspunsului la posturile vacante, CV-uri neinformative și cu o lipsă de personal înalt calificat în țară.

999.md dorește să înțeleagă mai detaliat ce se întâmplă pe piața muncii în acest moment în Republica Moldova și ce consideră important în găsirea unui loc de muncă potențialii angajați/angajatorii din Moldova. Pentru a face acest lucru, proiectul invită toată lumea să participe la un sondaj deschis.

Participarea este anonimă și include doar întrebări despre experiența dvs. de căutare/angajare.

Puteți participa la studiu accesând acest link: https://bit.ly/3NqTwGm.