Cât costa chiria unui apartament în Chișinău?

23 авг 2019
4 378

Cea mai simplă și rapidă metodă de rezolvare a problemei locuințelor este chiria. Site-ul 999.md a analizat toate anunțurile de închiriere din secțiunea „Imobiliare”, și a aflat care este prețul mediu al unei chirii la Chișinău și în care sectoare ale orașului este posibil de găsit cele mai profitabile oferte.  


În topul celor mai disponibile zone pentru închirierea unei locuințe se află două sectoare simultan: Buiucani și Ciocana. Cu toate acestea, sectorul Buiucani este liderul ofertelor de închiriere a locuințelor în fondul locativ secundar. Aici, în dependență de calitatea reparației și numărul de camere, pot fi închiriate apartamente la un preț de 150 - 170 de euro pe lună. 

La Ciocana, prețul mediu al unei chirii pe lună este de 250 de euro, cu 26% mai ieftin decât închirierea unei locuințe în sectorul Centru al capitalei. Această diferență reprezintă o economie de aproximativ 1 100 de euro pe an.  


Iar sectorul Râșcani este un pic mai scump pentru chiriași, inclusiv și din motivul că aici pot fi găsite mai puține oferte de închiriere în fondul locativ secundar. Cu toate acestea, anume în acest sector se află cel mai scump apartament de închiriat de pe site-ul 999.md, cu un preț de 2 000 de euro pe lună (un apartament cu trei camere). Pentru un an de închiriere a unei
astfel de locuințe va trebui să scoateți din buzunar 24 000 de euro.  


Sectorul Botanica s-a plasat pe penultimul loc în ratingul celor mai disponibile oferte. Prețul mediu de închiriere a unui apartament într-un bloc nou este de 330 de euro pe lună, ceea ce constituie o diferență de 42% în comparație cu închirierea unui apartament în fondul locativ secundar.  

Cu toate că cele mai scumpe apartamente de închiriat se află în sectorul Râșcani, cea mai scumpă zonă de locuit rămâne Centrul orașului. Prețul mediu al unei chirii începe de la 340 de euro pe lună și variază foarte mult - aici pot fi găsite apartamente la preț de 600 - 1 500 de euro pe lună.  


* Statisticile au fost elaborate de către serviciul analitic 999 Business pe baza anunțurilor active din prima jumătate a lunii august 2019.